søndag den 21. november 2010

Kylling med cashewnødkarry, basmatiris og raita

Anden del af Annes og mit indiske madlavningskursus. Hygge og en fantastisk karry-ret. Noget af det gode var, at vi selvfølgelig ikke brugte traditionel færdigblandet karry, som man ellers for det meste gør her i DK. Og så fik en vi masse gode fif - blandt andet til at koge perfekte basmatiris.
Her kommer opskrifterne (de er til 4 pers.):

Cashewpasta:
150 g usaltede cashewnødder (man kan også bruge saltede, så skal der bare mindre salt i retten)
2 store tørre røde chilier (eller 1 frisk)
1 tsk garam masala
1 tsk spidskommenfrø
3 tsk friskrevet ingefær
5 fed hvidløg
2 tsk salt
1 dl vand
1 tsk olie

Kom alle ingredienserne i en blender og blend til en ensartet masse. Stil til side, til du skal bruge det.

Kylling:
1 kylling på cirka 1,25 kg, skåret i 8 stykker (eller køb parteret kyling)
2,5 spsk olie
200 g finthakket løg (kan evt. blendes)
2 tsk stødt koriander
2 tsk spidskommen
1 tsk stødt mild chili
1 tsk salt
1 tsk stødt gurkemeje
1 stk stjerneanis
2 laurbærblade
Frøene fra to sorte kardemommekapsler
4 dl vand

1) Tag skindet af kyllingen og mariner den i cashewpastaen - den skal hvile mindst en time i køleskabet, gerne mere. Kan sagtens marineres dagen før man skal bruge det.
2) Varm olien op og steg løgene, til de er lysebrune.
3) Skru ned for varmen og tilsæt koriander, spidskommen, chili, salt og gurkemeje - rør rundt i to minutter.
4) Tilsæt kardemommefrø og laurbærblade - rør rundt i 1 minut.
5) Tilsæt kylling, og brun det i 10 minutter.
6) Hæld vand ved, og lad det simre i 45 minutter, til det er mørt.



















Basmatiris:
250 g basmatiris
4-5 tsk olie
8-10 cashewnødder
1 løg skåret i ringe
1 løg hakket meget fint - evt blendet
1 tsk spidskommenfrø
2,5 dl vand
1/2 tsk salt
75 g ærter

1) Læg risene i vand og lad stå i 45 minutter.
2) Steg løgringe og nødder i olien til de er brune. Læg det til side til pynt.
3) Steg hakket løg og spidskommenfrø i olie ved svag varme til de er brune - ca 10 minutter.
4) Kom ris, vand og salt i gryden og kog op under låg i 4-5 minutter.
5) Skru ned til lav varme og lad risene simre i 10 minutter eller til vandet er væk.
6) Tag risene af kogepladen, hæld ærter ved og lad det hvile under låg i 1/2 time.
7) Pynt med løgringe og cashewnødder.



















Tip: Rør ikke i risene før de skal serveres, så vil de knække og klistre sammen. Basmatiris skal netop være lange og løse. Ifølge vores søde indiske lærer er man en dårlig husmor, hvis ens ris bliver klistrede:)

Raita:
3 dl youghurt naturel
1/2 dåse ananas i store stykker
1 tsk ristet spidskommen
Salt og peber
8-10 friske korianderblade

Bland det hele sammen og pynt med korianderblade.




Voila! Så er alle retterne færdige. Den friske raita passer perfekt med den stærke karryret. Den mængde chili der er i her gør retten ok stærk - ikke for meget og ikke for lidt. vil man have den mere mild eller rygende stærk justerer man bare på mængden af chili. Vores lærer blander selv sine krydderier, men måske kan man godt snyde og købe dem færdige...:) Og så skulle det være
godt med en mørk øl til!

4 kommentarer:

  1. Uhm, det er lige noget for mig - jeg ELSKER mad 'ligesom hjemme i Indien' :-D

    SvarSlet
  2. Ja,det smager skønt! For mig er det en helt ny verden, der åbner sig af velduftende krydderier og alverdens andet godt!Har aldrig været i Indien eller spist specielt meget indisk mad, så det er fantastisk at blive oplært at en rigtig indisk hausfrau (det hedder det jo så nok ikke på indisk:)).

    SvarSlet
  3. Det smager helt fantastisk - ingen tvivl om det :-) Og super med opskrifter på bloggen, så alle kan få del i det indiske køkken ;-)
    Mvh.
    Nicholas (køkkenmakker fra indisk madkursus)

    SvarSlet
  4. Hej Nicholas - ja, det var helt sikkert en succes, glæder mig til på torsdag:) Ville faktisk have sendt dig en fb anmodning, så jeg kan sende dig og Rasmus et link, når jeg lægger opskrifterne ud - ser lige om jeg kan finde dig:)

    SvarSlet